Waarom heeft de stad Cusco de vorm van een puma?

maandag mei 22, 2023 | Cultuur | Posted by Team About Cusco

469 views
  • English
  • Español
Why Was Cusco Shaped Like a Puma

Het is geen verrassing dat Cusco een stad is vol oude mysteries. Al deze mysteries geven Cusco de charme. Je voelt de Inca geschiedenis, als je door de smalle straatjes van San Blas loopt, op het prachtige Plaza de Armas zit, of de stad bekijkt vanaf de oude Inca-forteresse Sacsayhuaman. Waarom besloten de Inca’s hun hoofdstad hier te bouwen? Hoe droegen de Inca’s zulke grote stenen? Hoe maakten ze het zonder cement te gebruiken? En last but not least: Waarom heeft de stad Cusco de vorm van een puma?


 

 


Als het het voor het eerst hoort, denk je misschien: is Cusco echt gebouwd in de vorm van een Puma? Tegenwoordig is het moeilijk om de oude contouren van de oude Inca-hoofdstad te zien, maar vroeger was het inderdaad gevormd als een Puma. Sachashuaman was de kop van de Puma, het essentiële deel van het heilige dier. De oude vesting werd ook gebruikt om de stad te verdedigen tegen buitenlandse indringers en was daarom van groot belang voor de oude bewoners van de oude hoofdstad.

Cusco PumaDe gezellige, mooie Plaza de Armas duidt de buik van de Puma aan. Tegenwoordig is dit plein het bloeiende hart van de stad, maar dat was vroeger anders. Voorheen was de Inca-tempel Qorikancha de belangrijkste plek in de stad. Deze tempel was gewijd aan de oude Zonnegod Inti en daarom zeer belangrijk, omdat aards leven niet kan bestaan zonder de zon. Daarom werd deze tempel gebouwd op de plaats van de voortplantingsorganen, of in minder biologische woorden: de penis.

Maar waarom was Cusco dan gevormd als een Puma? Dit heeft allemaal te maken met de oude Inca-mythologie. De Puma, of de Andesleeuw, zoals ze ze vroeger noemden, was een heilig dier voor de oude Inca’s.

Maar er is meer. De Inca’s hadden een heilig Inca-kruis genaamd een ‘Chakana‘ in de inheemse Quechua-taal. Een Chakana vertegenwoordigt de drie stadia van het menselijk leven volgens de Inca’s. Deze drie stadia omvatten de onderwereld, het leven op aarde en de hemel. Al deze drie stadia worden vertegenwoordigd door dieren die heilig waren voor de oude Inca’s. Zo vertegenwoordigt een slang Capitulary, de onderwereld; het leven op aarde wordt vertegenwoordigd door de goddelijke Puma en het leven in de hemel, tenslotte, door de condor. Daarom vertegenwoordigde de Puma de kracht van de aarde en het land van de levenden (Kay Pacha in Quechua).

Cusco Puma ShapeNatuurlijk is de stad Cusco ook een symbool van het leven op aarde. Veel oude Inca’s wijdden hun leven aan het bidden tot de goden en het af en toe brengen van een offer aan Pachamama, maar het leven gebeurde op aarde.

Maar dit is niet het enige wat verbonden is met de machtige Puma. De Puma symboliseert ook kracht, moed en wilskracht. Deze krachten waren vooral nodig om het hele koninkrijk te verdedigen tegen andere culturen en uiteindelijk tegen de Spanjaarden.

En deze kracht, moed en wilskracht waren nodig toen de Inca’s hun beleg van Cusco in 1536 lanceerden. Het doel van deze aanval, die acht maanden duurde, was om de macht van keizer Manco Inca te herstellen in zijn oude koninkrijk. Het beleg werd voornamelijk gecoördineerd vanuit de vesting en ook hoofd van de Puma, Sachayhuaman, waar de meeste wapens waren opgeslagen en waar de Inca-chiefs hun toevlucht hadden. De Inca’s hadden veel meer strijders, ongeveer 150.000 Inca-krijgers, maar de Spanjaarden hadden materiële superioriteit, voornamelijk omdat ze paarden en stalen wapenuitrusting hadden.

Tiwanaku Peru ChakanaToen de Inca’s aan de winnende hand waren (vooral omdat ze in de meerderheid waren), zochten de Spanjaarden naar een laatste kans. Twee groepen van ongeveer 50 Spanjaarden zaten vast in oude Inca-paleizen en hadden nergens heen te gaan. Dus, als laatste redmiddel, besloten ze om het Inca-leger vanuit de wortels over te nemen: de vesting van Sachsayhuaman.

De soldaten deden hun zware wapenuitrusting aan, sprongen op hun paarden en renden noordwaarts door de menigte Inca-strijders naar de vesting. Sachsayhuaman zat vol met boogschutters, slingers en Inca-ruiters. Vooral de krijgers die vanaf een afstand aanvielen, bleken succesvol te zijn, aangezien ze zelfs de Spaanse generaal Pizarro tijdens deze belegering hebben gedood. Het duurde echter slechts kort voordat de Spanjaarden de overhand kregen en de vesting konden veroveren.

De Inca’s vochten hard en toonden kracht, moed en wilskracht, net als het heilige dier van de Puma. Het keerpunt van het beleg van Cusco was de verovering van het hoofd van deze Puma, Sachayhuaman. De verovering van deze beroemde bezienswaardigheid markeerde ook het verlies van moed en wilskracht van de Inca’s. Dit is slechts een symbool van hoe belangrijk de Puma was voor de oude Inca’s, daarom is Cusco gevormd als een Puma.

Sacshuaman is makkelijk te bereiken, want het ligt vlakbij Cusco. Het duurt ongeveer 20-25 minuten om er naartoe te wandelen, omdat het pad steil is. De vesting is dagelijks open voor bezoekers; we raden aan om ’s ochtends te gaan. De ingang van Sacsayhuaman is inbegrepen in het Cusco Bezoekers Ticket of Boleto Turistico. Als je een georganiseerde tour wilt boeken, raden we de Cusco City Tour aan, die een bezoek aan de kathedraal, Qoricancha, Sacsahuaman, Qenqo, Puca Pucara en Tambomachay omvat.

Sacsayhuaman head of the Puma Cusco

You might also want to read:

Comments... no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *