Zoutmijnen van Maras: all you need to know

dinsdag februari 20, 2024 | Resitips | Posted by Team About Cusco

171 views
 • English
 • Español
A Journey into Cusco's History and Traditions

De zoutmijnen in Maras en de vlakbij gelegen terassen in Moray zijn unieke en fascinerende plekken in Cusco, Peru, die je een interessante inkijken in de geschiedenis van het land en de tradities van de regio geven. Deze zoutmijnen en de archeologische terassen in Moray brengen een fascinerend beeld van de Inca-beschaving op een prachtige locatie in de Heilige Vallei. Ideal voor een dagtour vanuit Cusco!

Las Salineras de Maras zoals de zoutmijnen in het Spaans heten, zijn een indrukwekkende plek in de buurt van Cusco, in de Heilige Vallei van de Inca’s, ongeveer 40 kilometer ten noorden van de stad Cusco. Het landschap rondom de zoutmijnen is spectaculair. De terrassen voor zoutverdamping strekken zich uit langs de bergflanken en vormen een netwerk van ondiepe poelen die worden gebruikt voor traditionele zoutwinning. Deze terrassen creëren een uniek en fascinerend visueel mozaïek. Het gebied wordt omlijst door adembenemende uitzichten op de Andes-bergen, wat een schilderachtige touch toevoegt aan de ervaring.

De schoonheid van de natuur en de cultuur is een onvergetelijke ervaring tijdens je bezoek aan de zoutmijnen.

Maras Salt Mines of Peru

Geschiedenis Zoutmijnen de Maras

De zoutmijnen van Moray en Maras hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de pre-Inca-tijd. De zoutmijnen werden voor het eerst rond de 14e eeuw aangelegd en de natuurlijke beken die de poelen vullen, worden sindsdien gebruikt voor zoutwinning. De nabijgelegen archeologische vindplaats Moray wordt vermoedelijk door de Inca’s gebruikt om verschillende microklimaten te creëren en zo verschillende gewassen te verbouwen (lees hieronder meer).

Winningsproces van het zout in Maras

Het extractieproces in de zoutmijnen van Maras wordt nog steeds op vrijwel dezelfde manier uitgevoerd als tijdens de Inca-tijden. Lokale gereedschappen en apparatuur worden gebruikt om het zout uit de verdampingsbassins te halen, waarbij zoutkristallen achterblijven. Het zout wordt vervolgens in kleine zakjes verkocht bij de ingang van de mijnen.

Salt Maras Peru pink

Hoe de zoutmijnen van Moray en Maras te bezoeken

Om de zoutmijnen van Moray en Maras vanuit Cusco te bezoeken, kun je deelnemen aan een tour vanuit Cusco, of, een zelfstandige bezoek.

Er zijn verschillende touroperators in Cusco die tours aanbieden met vervoer, gidsen en toegangsprijzen – je bezoekt dan zowel Maras als Moray. De tour begint meestal vroeg in de ochtend, met een pick-up van je hotel in Cusco, en keert terug in de late namiddag. Dit is de meest populaire manier voor de meeste toeristen. Tijdens de Maras-tour geniet je van een bezoek aan de zoutmijnen met een lokale deskundige gids die je alles leert wat er te weten valt over Maras. Nadat je adembenemende foto’s hebt gemaakt en misschien wat van de verschillende zouten als souvenir hebt gekocht in de plaatselijke winkel, word je teruggebracht naar je hotel/hostel in Cusco.

Als je op zoek bent naar iets avontuurlijkers, dan zijn er ook fantastische ATV-quadtochten naar Maras en Moray! Je zult een leukere ervaring hebben als je door de Heilige Vallei rijdt totdat je uiteindelijk de zoutmijnen bereikt voor je rondleiding. Ook dit kun je in Cusco boeken.

Souvenirs Maras Salt Peru

Hoe je zelfstandig naar Maras kunt komen

Om vanuit Cusco bij de Zoutmijnen van Maras te komen, kun je een bus nemen naar Urubamba en van daaruit verder reizen naar Maras (lees meer: vervoer in Cusco). Er zijn ook collectivos (deeltaxi) richting Urubamba. Zorg ervoor dat je de chauffeur laat weten dat je naar Salina de Maras gaat. Maras ligt relatief dichtbij andere hoogtepunten van de Heilige Vallei, zoals Moray en de ruïnes van Ollantaytambo, waardoor het mogelijk is om meerdere bezoeken op één dag te combineren. Het kost wel wat meer tijd als je het zelfstandig wilt doen. Souvenirs Sacred Valley Salt Mines Maras

Wat zie je bij Moras en Moray

Wanneer je de zoutmijnen van Moray en Maras bezoekt, verwacht dan:

 • Verken de oude zoutmijnen en leer over het extractieproces.
 • Bezoek de archeologische vindplaats Moray en zijn mysterieuze ronde landbouwterrassen.
 • Wees getuige van de prachtige landschappen en architectuur van de regio.
 • Ervaar de lokale cultuur en tradities, inclusief het gebruik van lokale gereedschappen en apparatuur voor zoutwinning.

Gebruik van het zout van Maras

Geneeskrachtige Eigenschappen van het Maras-zout
Enkele van de geneeskrachtige eigenschappen en toepassingen van Maras-zout zouden onder meer het volgende zijn:

 1. Preventie van osteoporose: Er wordt gezegd dat het zout osteoporose helpt voorkomen, een aandoening die wordt gekenmerkt door verzwakking van botten.
 2. Regulering van de bloedsuikerspiegel: Er wordt aangenomen dat het een buffer biedt voor de bloedsuikerspiegel, wat gunstig kan zijn bij het voorkomen van diabetes of het helpen van diabetici om minder insuline te gebruiken.
 3. Jodiumbron voor de gezondheid van de schildklier: Maraszout levert jodium in een natuurlijke omgeving, waardoor het voor de schildklier gemakkelijker wordt om het endocriene systeem te absorberen en te reguleren.
 4. Stabilisatie en regulering van de hartslag: Er wordt gemeld dat het zout de hartslag helpt stabiliseren en reguleren vanwege het magnesium- en natriumgehalte.
 5. Essentieel voor de spierfunctie: Het natrium in het zout is essentieel voor een goede spierfunctie.
 6. Stressvermindering: Zout van goede kwaliteit, zoals Maras-zout, zou de effecten van stress helpen minimaliseren door de juiste melatonine-, serotonine- en tryptaminespiegels in de hersenen te handhaven.
 7. Verwijdering van cellulaire zuurgraad: Er wordt aangenomen dat het de cellulaire zuurgraad helpt verwijderen, vooral in de hersenen en de nieren.
 8. Preventie van hoge bloeddruk, nierstenen en zwelling: Maraszout wordt gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen, waaronder de preventie van hoge bloeddruk, nierstenen en zwelling.
 9. Genezende en ontstekingsremmende eigenschappen: Er wordt gemeld dat het zout genezende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, waardoor het geschikt is voor therapeutisch gebruik zoals baden.

Het Maras-zout, met zijn unieke mineraalgehalte en gemelde gezondheidsvoordelen, is een belangrijk product geweest voor de gemeenschap van Maras en biedt niet alleen een bron van inkomsten, maar trekt ook speciale toeristen aan die geïnteresseerd zijn in de medicinale en culinaire toepassingen ervan.

Het zout dat uit de zoutmijnen van Moray en Maras wordt gewonnen, wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zowel historisch als hedendaags.

Enkele toepassingen van het zout uit deze mijnen zijn onder meer:

 1. Menselijke consumptie: Het zout dat uit deze mijnen wordt gewonnen, is een belangrijk mineraal geweest voor het Inca-rijk en wordt nog steeds gebruikt voor menselijke consumptie. Het wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn zuiverheid en unieke smaak.
 2. Vee: Naast menselijke consumptie wordt en wordt het zout nog steeds gebruikt voor vee. Het is een essentieel onderdeel van de voeding van dieren en wordt gebruikt om hun gezondheid en welzijn te garanderen.
 3. Geneeskrachtige eigenschappen (zie hieronder): Veel mensen geloven in de geneeskrachtige eigenschappen van het zout uit Maras. Er wordt gezegd dat het genezende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, waardoor het populair is voor therapeutisch gebruik zoals baden.
 4. Export: Een aanzienlijk deel van het zout dat uit deze mijnen wordt gewonnen, wordt geëxporteerd. Het wordt zeer gewaardeerd en is naar verschillende landen geëxporteerd, waarbij Peru zelf slechts een klein percentage van de totale productie nodig heeft voor eigen gebruik.
 5. Ambachtelijke producten: Het zout wordt ook gebruikt om ambachtelijke producten te maken. Het wordt in verschillende vormen verkocht, waaronder verschillende soorten zout voor culinair gebruik, badzout en zelfs voor de productie van chocoladerepen.

Het zoutwinningsproces en het gebruik van het zout zijn al eeuwenlang grotendeels onveranderd gebleven en het zout wordt nog steeds op traditionele wijze geoogst. De zoutmijnen van Moray en Maras zijn niet alleen een bewijs van de historische betekenis van zout in de regio, maar blijven ook een cruciale rol spelen in de lokale economie en cultuur. Er wordt aangenomen dat het Maras-zout, gewonnen uit de zoutmijnen in de Heilige Vallei van de Inca’s, verschillende geneeskrachtige eigenschappen bezit.

De zoutmijnen van Moray en Maras bieden een uniek en fascinerend inzicht in de geschiedenis en tradities van de regio Cusco. Zeker de moeite waard als je een paar extra dagen hebt in deze prachtige vallei.

Tour Salt Mines Maras Sacred Valley  

Moray

Moray is een van de meest intrigerende locaties van het Inca-rijk en fascineert bezoekers met opmerkelijke functionaliteit en verfijning. De pure perfectie van het ontwerp laat je met ontzag achter en vraagt je af of zo’n wonder echt de creatie van mensenhanden zou kunnen zijn. De architectuur van Moray functioneert als een microklimatisch landbouwexperimentstation en draait om een systeem van vloeren en terrassen, ingenieus geïrrigeerd door een geavanceerd mechanisme.

Het hart van Moray ligt in de ondergrondse kanalen, die vermoedelijk zorgvuldig door de Inca’s zijn opgegraven uit een nabijgelegen vulkaan. Deze kanalen werden, eenmaal gegraven, gevuld om verborgen te blijven onder de oppervlakte – een verbazingwekkende prestatie die ongeloof oproept in de capaciteiten van oude ingenieurs. Een ander raadsel omringt de constructie van de terrassen, bestaande uit verschillende lagen schimmel, zand en stenen onder het oppervlak. Dit ingewikkelde systeem maakte het mogelijk water vast te houden, waardoor landbouwsucces zelfs tijdens droge seizoenen werd gegarandeerd.

Nu ontvouwt zich het meest fascinerende aspect. Elk terras heeft een andere temperatuur, allemaal binnen een paar meter van elkaar. Deze ervaring uit de eerste hand onthult een ongelooflijk fenomeen. In het midden, binnen de kleinste cirkel, bereikt de temperatuur zijn hoogtepunt. Opstijgen naar een hogere verdieping brengt een merkbare temperatuurdaling met zich mee. Volgens metingen bedraagt het temperatuurverschil tussen de onderste en bovenste terrassen een opmerkelijke 15°C (59°F). Dit ingenieuze systeem toont niet alleen de geavanceerde kennis van de Inca’s, maar stelde hen ook in staat exotisch fruit te kweken op een hoogte van 3500 meter boven zeeniveau. De mysteries van Moray blijven degenen die het geluk hebben getuige te mogen zijn van de wonderen ervan, intrigeren en verbazen.

You might also want to read:

Comments... no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *