El Ekeko: de charmante god die zo veel zegeningen brengt

woensdag maart 22, 2023 | Cultuur | Posted by Team About Cusco

502 views
  • English
  • Español
Meet El Ekeko the Charming Deity Bringing Blessings

Wanneer je de markt in Cusco of een souvenirwinkel hebt bezocht, moet je hem gezien hebben: de Ekeko. Ekeko is een kleine, popachtige figuur die typisch is gemaakt van keramiek of andere materialen. Het is meestal een man met een snor, gekleed in kleurrijke typische Andes-kleding en versierd met allerlei soorten goederen: van miniatuurvoedsel tot geld en andere kleine voorwerpen zoals huizen, auto’s, koffers, boerderijdieren, lama’s; alles wat geluk en geluk vertegenwoordigt. De Ekeko is een symbool van welvaart en overvloed in de Andes-culturen van Peru en Bolivia.
 

 

Waar komt Ekeko vandaan?

De Ekeko zou zijn ontstaan in het pre-Columbiaanse tijdperk toen Andes-culturen een god van overvloed en vruchtbaarheid aanbaden die bekend staat als Pachamama. Na verloop van tijd werd deze god samengevoegd met andere goden en godheden, waaronder de Inca-god Wiracocha, om de Ekeko te worden.

De Ekeko wordt vaak afgebeeld als een kleine, ronde figuur met een snor, een hoed en een zak of mand met goederen over zijn schouder. Volgens de traditie is hij een gever van rijkdom en welvaart, en men gelooft dat hij geluk kan brengen aan degenen die hem in hun huizen of bedrijven houden.

Ekeko Market Peru

Culturele achtergrond van de Ekeko

De Ekeko is een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Peru en ook Bolivia, en wordt door veel mensen in deze landen vereerd. Er is zelfs een jaarlijks festival gewijd aan de Ekeko, bekend als het Alasita-festival, dat plaatsvindt in La Paz, Bolivia en andere steden in de regio. Tijdens het Alasita Festival komen mensen samen om miniatuurversies van de Ekeko en andere geluksbrengers te kopen, zoals miniatuurhuisjes, auto’s en geld. Andere miniatuurpakketjes bevatten diverse basis behoeften (rijst, suiker, brood), huishoudelijke artikelen of diploma’s.

Waar staat de Ekeko symbol voor

De Ekeko is staat symbool van voorspoed en overvloed, en hij wordt vaak gebruikt in traditionele rituelen en ceremonies uit de Andes. Ook de mensen in Cusco geloven dat ze door het aanbieden van kleine geschenken en offers aan de Ekeko, ervoor kunnen zorgen dat ze zelf gezegend zullen worden met rijkdom, geluk en een goede gezondheid en dat ze het komende jaar geluk, succes en voorspoed zullen aantrekken.

Naast zijn rol als schenker van welvaart wordt de Ekeko ook geassocieerd met vruchtbaarheid en voortplanting. Er wordt aangenomen dat koppels hun kansen op het verwekken van een kind kunnen vergroten door een miniatuurversie van de Ekeko in hun huis te houden. De Ekeko is ook een symbool van vrijgevigheid en delen. In de Peruaanse cultuur is het gebruikelijk om de Ekeko eten en drinken aan te bieden als een manier om hem te bedanken voor zijn zegeningen en voor de overvloed die hij de gemeenschap brengt.

Ekeko God of abunance Peru

Moderne Interpretaties van de Ekeko

Hoewel de Ekeko al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Andes-cultuur is, zijn de betekenis en betekenis in de loop van de tijd veranderd. Tegenwoordig beschouwen veel mensen in Peru en Bolivia de Ekeko als een symbool van hun culturele identiteit en erfgoed, en ze zijn er trots op Ekeko-poppen in hun huizen en bedrijven te tonen.

Tegelijkertijd heeft de Ekeko ook in de moderne tijd nieuwe interpretaties gekregen. Sommige mensen zien de Ekeko bijvoorbeeld als een symbool van verzet tegen de krachten van globalisering en verwestersing, die de traditionele waarden en levenswijzen van de Andes zouden doen laten verdwijnen. Anderen zien de Ekeko als een symbool van hoop en veerkracht in het licht van armoede en ongelijkheid. In die zin vertegenwoordigt de Ekeko het idee dat er zelfs in moeilijke tijden altijd de mogelijkheid is van overvloed en welvaart zolang mensen samenwerken en elkaar ondersteunen.

24 januari is de dag van de Ekeko-god in Bolivia, terwijl in Peru het belangrijkste festival op 3 mei wordt gevierd in de stad Puno. Het concept van uitwisseling en het aanbieden van miniaturen aan een God van overvloed gaat terug tot de pre-Inca Tiwanaku-cultuur van Bolivia (550 tot 1000 na Christus).

You might also want to read:

Comments... no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *