Kerst Cusco: Kerstmarkt en Peruaans eten & drinken

woensdag november 22, 2023 | Festivals | Posted by Team About Cusco

181 views
  • English
Christmas in Cusco

Ga je op reis naar Peru of plan je een trip tijdens de kerstvakantie? Cusco is echt een topbestemming, vooral tijdens de feestdagen dus lees alles over Kerst in Cusco. Als je het geluk hebt om Kerstmis in Cusco door te brengen, krijg je een magische ervaring, dankzij zijn koloniale charme en levendige culturele festiviteiten. Dompel je onder in de betoverende kerstsfeer door de kerstmarkt in Cusco te verkennen, de traditionele kerstallen te bekijken, en te genieten van de sfeer van charmante restaurants en cafes die ’s nachts tot leven komen,. Een prachtig decor voor een unieke kerst terwijl je geniet van de ongelooflijke Peruaanse keuken te genieten. Kerst in Cusco!

Op 24 december organiseert Cusco zijn grootse traditionele kerstmarkt genaamd Santurantikuy. Deze levendige markt toont een gevarieerd aanbod van traditioneel Peruaans eten, drankjes en authentieke Peruaanse ambachten. Peru, bekend om zijn rijke culinaire traditie, stelt niet teleur tijdens het kerstseizoen.

Santurantikuy tovert het historische Plaza de Armas om tot een feestelijk wonderland en trekt lokale ambachtslieden en verkopers uit naburige gemeenschappen aan. De markt wordt een zintuiglijke sensatie, met de verleidelijke geur van traditioneel voedsel, kleurrijke kraampjes die ingewikkelde textiel en typische ambachten tentoonstellen, en kerstliederen die door het plein weerklinken. Het bezoeken van de kerstmarkt van Cusco is een kans om de Peruaanse kerstsfeer en levendige festiviteiten te ervaren – zo beleef je Kerst in Cusco!

Santurantikuy Traditional Fair Christmas CuscoNaast de Santurantikuy-markt kun je ook de Misa de Gallo (Middernachtmis) bijwonen in de historische kathedraal van Cusco voor een verrijkende spirituele ervaring. Om je feeststemming te versterken, maak je een ontspannen wandeling door de prachtig versierde straten van San Blas, bekend om zijn ambachtelijke werkplaatsen, of maak je een nachtelijke tour om de stadslampen en decoraties te bewonderen.

De lokale restaurants en cafés in Cusco doen extra hun best tijdens Kerstmis en presenteren speciale menu’s waarmee bezoekers kunnen genieten van de smaken van traditionele Peruaanse kerstgerechten.

Wat kun je eten in Cusco met Kerstmis?

Hier is een glimp van enkele traditionele kerstgerechten en drankjes die je kunt verwachten te vinden in de restaurants in Cusco en Machu Picchu.

Geroosterd Varkensvlees of Kalkoen:

Het traditionele Peruaanse kerstdiner omvat vaak geroosterd varkensvlees (lechón) of kalkoen, hoewel kip ook een populaire optie is. Deze vleessoorten worden vaak vergezeld door appelmoes, tamales, salades en aardappelpuree.

Rijstgerechten:

Rijst is een basisvoedsel in de Peruaanse keuken en wordt tijdens Kerstmis vaak op verschillende manieren geserveerd. Van de op Azië geïnspireerde chaufa-variëteit tot een versie met bacon, amandelen, abrikozen en een balsamicoazijn saus, het rijstgerecht is vaak het hoogtepunt van de kerstmaaltijd.

Panetón:

Het meest voorkomende zoete kerstbrood/cake dat in Peru wordt gegeten tijdens Kerstmis is panetón, een zoet brood gevuld met rozijnen en gekonfijt fruit. Panetón kwam oorspronkelijk uit Italië naar Peru en begon populair te worden als kerstvoedsel in het begin van de jaren 1900. Je kunt panetón het hele jaar door in Peru kopen, maar de winkels liggen er absoluut vol mee in de aanloop naar Kerstmis (en minstens nog en maand na Kerstmis).

Paneton peruvian Christmas food

Algarrobina:

Voor iets meer kerstachtigs kun je algarrobina proberen, een klassieke Peruaanse pisco-cocktail vergelijkbaar met eggnog. Het wordt gemaakt met pisco, gecondenseerde melk, gecondenseerde melk, eierdooiers en algarrobina-siroop, gemaakt van de vrucht van de algarrobo-boom.

Arroz Arabe:

Dit is een rijstgerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens Kerstmis in Peru. Het wordt gemaakt met rijst, rundergehakt, uien, knoflook, komijn en rozijnen, en wordt vaak gegarneerd met amandelen en peterselie.

Ensalada Rusa:

Ensalada Rusa, of Russische salade, is een populair bijgerecht tijdens Kerstmis in Peru. Het wordt gemaakt met gekookte aardappelen, wortelen, erwten en mayonaise, en wordt vaak gegarneerd met hardgekookte eieren en olijven.

Chicha Morada:

Dit is een verfrissend paarse maïsdrank die vaak wordt geserveerd tijdens Kerstmis in Peru. Je maakt chicha morada door paarse maïs te koken met ananas, kaneel en kruidnagel, en wordt gezoet met suiker of honing.

Beste plekken om lekker te eten met Kerstmis in Cusco en Machu Picchu.

Als je traditioneel kersteten wilt proberen in Cusco en Machu Picchu, zijn hier enkele echt leuke plekken (er zijn er nog veel meer):

Paneton peruvian Christmas food

In Cusco:

El Tupay Restaurant:

Dit restaurant biedt een mix van internationale en Peruaanse keuken, met vegetarische opties beschikbaar. Het bevindt zich in het Belmond Hotel Monasterio, een historisch gebouw in het hart van Cusco.

Illariy Restaurant:

Dit restaurant biedt mediterrane en Peruaanse keuken, met vegetarische opties beschikbaar. Het bevindt zich in het Palacio del Inka, een luxe hotel in Cusco.

La Cusqueñita:

Dit restaurant staat bekend om zijn traditionele Peruaanse gerechten, waaronder cuy (cavia) en chiriuchu (een koud plateau van vlees, aardappelen en maïs).

Plaza de Armas Cusco Hotel:

Dit hotel biedt een kerstbuffet met traditionele Peruaanse gerechten, waaronder geroosterd varkensvlees en kalkoen, rijstgerechten en salades.

Christmas in Cusco typical nativity scene

Restaurants In Machu Picchu:

Tinkuy Buffet Restaurant:

Certainly, here’s the translation in informal Dutch:
Dit restaurant bevindt zich in het Belmond Sanctuary Lodge, het enige hotel bij de ingang van Machu Picchu. Het biedt een buffet met een mix van internationale en Peruaanse gerechten, inclusief traditionele kerstgerechten.

El Indio Feliz:

Dit restaurant biedt een mix van Peruaanse en Franse keuken, met vegetarische opties beschikbaar. Het bevindt zich in Aguas Calientes, de stad aan de voet van Machu Picchu.

Café Inkaterra:

Dit café bevindt zich in het Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel en biedt een mix van internationale en Peruaanse gerechten, inclusief traditionele kerstgerechten. Controleer de openingstijden!

Dus als je nog geen plannen hebt voor Kerstmis dit jaar, kom dan naar Cusco! Kerstmis in Cusco en Machu Picchu biedt niet alleen een unieke culturele ervaring, maar ook de kans om te genieten van traditionele Peruaanse gerechten en drankjes. Van geroosterd varkensvlees en kalkoen tot rijstgerechten en zoet brood, er is geen tekort aan heerlijk eten om van te genieten tijdens het feestseizoen in de geweldige restaurants en cafés van Cusco.

Duik in de gezellig warmte van de kersttradities in Cusco en beleef Kerst zo op een unieke en onvergetelijke manier in het hart van de Peruaanse Andes.

Is Machu Picchu open op Kerstmis?

Zeker weten! Machu Picchu is het hele jaar door open, elke dag, ook op Kerstmis en andere feestdagen. Door tijdig te reserveren, krijg je de kans om de unieke charme te ervaren van Kerstmis vieren in Machu Picchu!
Niet alleen Machu Picchu is open maar ook alle andere Inca-sites blijven toegankelijk op Eerste Kerstdag. Dit sluit aan bij het historische feit dat de Inca’s Kerstmis niet vierden. Wanneer je Machu Picchu op Kerstmis bezoekt, lijkt het op elke andere dag, zonder kerstbomen of decoraties.

Houd er rekening mee dat december het begin is van het regenseizoen in Cusco, dus af en toe kan er regen vallen. Hoewel het weer koeler is in vergelijking met de rest van het jaar, wordt het landschap weelderig en groen. Over het algemeen regent het niet de hele dag door.

Bovendien, let op dat Kerstmis in Cusco een populair feest is. Het is raadzaam om ruim van tevoren hotelreserveringen te maken, vooral als je iets bijzonders zoekt. De aantrekkingskracht van Kerstmis in Peru is uniek omdat Peru zelf bijzonder is, zodat je kerstervaring hier echt onvergetelijk is.

You might also want to read:

Comments... no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *