Peelin’ Good: de wilde wereld van Peruaanse aardappelrassen

maandag maart 27, 2023 | Cultuur | Posted by Team About Cusco

761 views
  • English
  • Español
The Wild World of Peruvian Potato Varieties

Peruaanse aardappelrassen: Aardappelen komen oorspronkelijk uit Peru en werden ongeveer 7000 jaar geleden verbouwd. De aardappel is een hoofdgewas in de Peruaanse keuken en cultuur. De geschiedenis in de regio gaat duizenden jaren terug. Voor de komst van de Spanjaarden in de 16e eeuw werden in Peru al aardappelen verbouwd door de Inca-beschaving; er groeiden honderden Peruaanse aardappelrassen in het Andesgebergte rond Cusco en elders in Peru. Tegenwoordig zijn er in Peru meer dan 4000 soorten aardappelen in vormen, kleuren en smaken, en ze bieden voedingswaarden die rijk zijn aan koolhydraten, magnesium, kalium en vezels.

Aardappelen speelden een belangrijke rol in het Inca-dieet, omdat ze een betrouwbare bron van voedsel vormden in de regio Cusco, waar andere gewassen niet konden groeien. De aardappel was een van de drie belangrijkste basisvoedingsmiddelen van de Inca’s in Cusco en essentieel voor het voeden van de Spaanse veroveraars, samen met maïs en quinoa. De Inca-bevolking had ook veel aanzien voor aardappelen en beschouwde ze als een heilig voedsel waarvan werd gezegd dat ze genezende eigenschappen hadden. Aardappelen werden vaak gebruikt bij religieuze ceremonies en werden zelfs samen met belangrijke leiders en heersers gemummificeerd.Toen de Spanjaarden in de 16e eeuw in Peru aankwamen, keken ze aanvankelijk met wantrouwen naar aardappelen. Ze beschouwden ze als voedsel dat alleen geschikt was voor dieren. Ze realiseerden zich echter al snel de waarde van de aardappel als voedselbron. Als gevolg hiervan begonnen ze het op grotere schaal te cultiveren. Na verloop van tijd werden aardappelen een vitaal onderdeel van het Spaanse koloniale dieet en de teelt ervan verspreidde zich over heel Zuid-Amerika. Er zijn nu honderden Peruaanse aardappelrassen.

Eco tourism Learn about Peruvian Potatoes

Peruaanse aardappelrassen

Tegenwoordig is Peru de thuisbasis van meer dan 3.000 soorten aardappelen, elk met hun eigen unieke smaak, textuur en kleur. Enkele van de meest populaire soorten zijn de gele papa amarilla, de paarse papa morada, zwarte aardappel en de witte papa, la papa blanca. Als je naar de markt in Cusco gaat, zul je verrast zijn door de vele verschillende vormen en kleuren aardappelen. Aardappelen worden geteeld in andere regio’s van Peru, met enkele rassen die specifiek zijn voor bepaalde gebieden.

De papa amarilla (de gele aardappel) wordt voornamelijk geteeld in de Andes-hooglanden van Peru, op een hoogte tussen 2800 en 3800 meter boven de zeespiegel, terwijl de papa morada wordt gevonden in de centrale hooglanden.

Gele aardappelen of Papas Amarillas moeten zorgvuldig worden gekookt, anders barsten ze open en vallen ze uit elkaar. Kook ze het beste gedurende 15-20 minuten. Eenmaal gekookt, zijn Papas Amarillas erg zacht en korrelig, en ze zijn geweldig voor het bereiden van aardappelpuree of het populaire Peruaanse voorgerecht “Causa Limeña”. Je kunt ze ook gebruiken voor dikke Peruaanse frites of als ingrediënt in Peruaanse stoofschotels.

History Peruvian Potatoes Vandaag de dag door sommige chef-koks aangeduid als de “parel van de Andes”, in de pre-Spaanse tijd, waren de paarse aardappelen alleen voor de Inca-koningen. Je kunt paarse aardappelen koken zoals elke andere aardappel; ze smaken vergelijkbaar met “standaard” aardappelen, misschien een beetje boterachtiger. Papa Morada is het lekkerst als je hem roostert en dan opensnijdt, je verwerkt hem in salades en hij is heerlijk als hij gefrituurd wordt.

De papa blanca, of witte aardappel, wordt geteeld in de kustgebieden van Peru, waar het klimaat warmer en droger is. Black Potatoes zijn ook bekend onder de naam Papa Mariva of Papa Tomasa Negra. De huid is donkerbruin tot zwart, de binnenkant gelig. De Papa Negra is bloemig, lichtzoet met een aangename smaak en kan in bijna alle Peruaanse gerechten worden gebruikt: stoofschotels, soepen, gekookt, gebakken of gepureerd.

What is chuño?

In de hoge Andes en in Cusco krijg je ook chuño, een gevriesdroogde aardappel die tijdens de wintermaanden als hoofdvoedsel wordt gebruikt. Chuño werd gemaakt door het Quechua-volk in de pre-Inca-tijd. Na de oogst worden kleine aardappelen geselecteerd en uitgespreid op een vlakke ondergrond. Ze worden in de open lucht gelaten en bevriezen ’s nachts met de lage temperaturen van de Andes. Overdag worden ze blootgesteld aan de zon en met de voet vertrapt om het laatste resterende water eruit te halen en de huid te verwijderen. Het totale proces duurt 3 tot 5 dagen. Eenmaal gedroogd is Chuño gemakkelijk ongeveer een jaar houdbaar zonder aan voedingswaarde in te boeten. Chuño en chuño-meel worden in veel Peruaanse gerechten en desserts uit de Andes-keuken gebruikt.

Aardappelen zijn een belangrijk ingrediënt in veel traditionele Peruaanse gerechten, waaronder papa a la huancaína, een gerecht van gekookte aardappelen met een pittige kaassaus, en causa rellena, een gelaagd gerecht van aardappelpuree en zeevruchten of kip. Een ander populair gerecht is papa rellena, een aardappelpuree bal gevuld met rundergehakt, uien en kruiden, en vervolgens gefrituurd. Aardappelen worden ook gebruikt om een verscheidenheid aan traditionele Peruaanse snacks te maken, waaronder papas fritas, frites en chilipepers, dun gesneden en gefrituurde aardappelchips.

The Potato Park the Sacred Valley

In de hooglanden van Pisac in de Heilige Vallei, vlakbij Paru Paru, ligt het Parque de la Papa. Het Aardappelpark is een biocultureel gebied dat zich toelegt op het behoud van de biologische en culturele diversiteit in het Andesgebergte van deze regio in Cusco. Het park wordt beheerd door de vijf inheemse gemeenschappen Amaru, Chawaytire, Pampallacta, Paru Paru en Sacaca, met de steun van de Association for Nature and Sustainable Development, ANDES.

Sommige reisbureaus in Cusco kunnen een (privé)tour naar het Aardappelpark organiseren, waar je meer te weten komt over het teeltsysteem, conserveringswerk, opslag en distributie, en het proeven van de verscheidenheid aan inheemse aardappelen, andere inheemse planten en medicinale planten. Bezoekers worden uitgenodigd om het Aardappelpark te ervaren via het programma voor biocultureel toerisme. De bezoeken kunnen worden georganiseerd rond vijf hoofdthema’s: agro-ecologie, het culinaire toevluchtsoord, trektochten, ambachten en natuurlijke producten. Er kunnen ook horizontale leerprogramma’s worden georganiseerd voor verschillende deelnemende groepen over onderwerpen als biocultureel erfgoed, voedselzekerheid, traditionele kennis en veerkracht in het licht van klimaatverandering. Programma’s zijn flexibel en kunnen worden afgestemd op de specifieke interesses van bezoekers. Een bezoek aan de lokale families in Amaru kan deel uitmaken van het programma, waar je tijd kunt doorbrengen met de families in de gemeenschap en aanschuiven bij de maaltijden. Er is ook tijd om te wandelen en de prachtige meren Azulqocha, Kinsaqocha en Punaqocho te bezoeken. Ecotoerisme vormt een belangrijke bron van inkomsten voor de gemeenschappen van het Aardappelpark.

Potatoes at Pisac market

Dag van de Aardappel

Aardappelen zijn niet alleen een belangrijk onderdeel van het Peruaanse dieet, maar hebben ook een aanzienlijk cultureel en economisch belang in de regio. Elk jaar vieren Peruanen de Dag van de Aardappel op 30 mei of Día de la Papa, een nationale feestdag die de rol van de aardappel in de Peruaanse cultuur en keuken erkent.

Export Peruvian potatoes

Aardappelen zijn ook een belangrijk exportproduct voor Peru, waarbij het land een van de grootste aardappelproducenten ter wereld is. In de afgelopen jaren is er in Peru een groeiende belangstelling voor erfstukaardappelrassen, waarbij sommige boeren zich inzetten voor het behoud en de teelt van zeldzame en bedreigde aardappelsoorten.

Peruvian Potatoes

Uitdagingen

Ondanks zijn lange geschiedenis en cultureel belang in Peru, staat de aardappel tegenwoordig voor een aantal uitdagingen, waaronder klimaatverandering en de erosie van traditionele landbouwpraktijken. Er worden echter inspanningen geleverd om het rijke aardappelerfgoed van Peru te behouden en te beschermen, en de aardappel blijft een belangrijk onderdeel van de identiteit en keuken van het land.

De geschiedenis van de aardappel in Peru getuigt van de veerkracht en het aanpassingsvermogen van dit belangrijke gewas. Van zijn oorsprong met de Inca-beschaving tot de teelt en verspreiding door Zuid-Amerika door de Spanjaarden, heeft de aardappel een belangrijke rol gespeeld in de cultuur, economie en keuken van de regio. Aardappelen in Peru worden ook gebruikt voor holistische remedies en medicijnen, omdat er wordt gezegd dat ze geneeskrachtige eigenschappen hebben voor het verlichten van hoofdpijn en het behandelen van huidirritatie. Ze zijn ook gebruikt als anti-verouderingsmiddel in huidverzorging. En natuurlijk kunnen aardappelen worden gebruikt om samenstellingen zoals meel en alcohol te maken.

Weaving Potatoes Park

Restaurant Mil in de Heilige Vallei

Overal in Cusco en elders in Peru vind je uitstekende Peruaanse gerechten, waaronder verschillende soorten aardappelen. Als je op zoek bent naar iets heel bijzonders en wat extra te besteden hebt, ga dan naar restaurant MIL in de Heilige Vallei vlakbij Chicheros en Moray. MIL is opgericht door de beroemde Peruaanse chef-kok Virgilio Martínez, eigenaar van een van ’s werelds best beoordeelde restaurants ‘Central’, in Lima. Eten bij MIL is een complete gastronomische ervaring. Ze bieden een degustatiemenu dat bestaat uit 8 gerechten/ecosystemen gemaakt met producten uit de omgeving van Mil.

Het team werkt samen met de omliggende inheemse gemeenschappen en onderzoekt en ontwikkelt nieuwe variëteiten van gewassen. Zelfs het water is lokaal, verzameld uit smeltende sneeuw uit de Andes, terwijl het gevierde Maras roze zout afkomstig is van nabijgelegen oude terrassen. De focus ligt op groenten, knollen en granen’, zegt Martínez.) ‘Er is niet veel eiwit behalve alpaca en lama. Zoals Martínes zegt: “Mil is niet zomaar een restaurant; het is een laboratorium dat kijkt naar de Peruaanse cultuur, producten en identiteit.” Alle ingrediënten van het 8-gangenmenu weerspiegelen de gewassen die groeien in acht Andes-ecosystemen en er wordt veel gebruikt gemaakt van lokale aardappelrassen.

You might also want to read:

Comments... no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *